Ποικιλίες Αμπελιών

Ο κύκλος του καλού βιολογικού κρασιού φυσικά ξεκινά από τις ποικιλίες των αμπελιών που θα δώσουν την παραγωγή του. Στο οινοποιείο μας το γνωρίζουμε καλά και γι’ αυτό είμαστε προσανατολισμένοι στις πιο εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών και, πιο συγκεκριμένα, σε παλιές κρητικές ποικιλίες ελεγχόμενης απόδοσης. Μάλιστα, ανάμεσα στις ποικιλίες μας βρίσκονται και σταφύλια από τα οποία έφτιαχναν κρασί και οι αρχαίοι Έλληνες, όπως το Λιάτικο και το Κοτσιφάλι, που βρίσκονταν στους αμπελώνες του βασιλιά Μίνωα, ή το Λημνιώτικο, από το οποίο γινόταν το φημισμένο κρασί που έπιναν οι Έλληνες στην εκστρατεία της Τροίας!

Η σύνθεση κόκκινων ποικιλιών από τον αμπελώνα της Οικογένειας Ζουμπεράκη, για την παραγωγή του κόκκινου κρασιού, περιλαμβάνει τις εξής ποικιλίες: Λιάτικο, Κοτσιφάλι, Αχλάδι, Αγιωργίτικο, Λημνιώτικο, Καμπερνέ, Μερλό. Αντίστοιχα, η σύνθεση των λευκών κρασιών μας εμπεριέχει τις εξής ποικιλίες: Βιδιανό, Βηλάνα, Θραψαθήρι. Ελάτε να τις γνωρίσουμε...

Λιάτικο

Είναι μία από τις παλαιότερες ποικιλίες της Μεσογείου, στην οποία βασιζόταν η παραγωγή του φημισμένου βυζαντινού, γλυκού κρασιού Μαλβαζία. Είναι πρώιμη ερυθρή ποικιλία, από την οποία παράγονται τόσο ξηρά, όσο και γλυκά κρασιά. Τα κρασιά από Λιάτικο έχουν χαμηλή ένταση χρώματος και πλούσια γεύση ώριμων κόκκινων φρούτων. Το Λιάτικο είναι απαιτητικό στην καλλιέργεια κι ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες. Η ωρίμανσή του ολοκληρώνεται περίπου στα τέλη Ιουλίου, γι’ αυτό κι έχει ονομαστεί έτσι.

Κοτσιφάλι

Το Κοτσιφάλι είναι η ερυθρή ποικιλία-ορόσημο της Κρήτης. Είναι εξαιρετική ποικιλία, που διαθέτει χαρακτήρα ήπιο, γλυκόπιοτο και εμπλουτισμένο με αρώματα δαμάσκηνου. Έχει απαλό χρώμα και σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Χαρακτηρίζεται και ως το Μερλό της Κρήτης, δίνοντας γεμάτα και πλούσια κρασιά, για όσους αγαπούν τις απαλές γεύσεις.

Αχλάδι

Εξαιρετική κρητική, κόκκινη ποικιλία, με ιδιαίτερες γεύσεις και αρώματα, για απαιτητικούς ουρανίσκους. Είναι γλυκόπιοτο και το βρίσκουμε σε μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις, αλλά και σε χαρμάνια.

Αγιωργίτικο

Εκλεκτή πολυδύναμη ποικιλία με τόπο καταγωγής τη Νεμέα, που πλέον καλλιεργείται σε πολλές εστίες αμπελώνων σε όλη την Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Κρήτη. Ανήκει στις εύρωστες ποικιλίες αμπέλου και παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε ξηρά περιβάλλοντα. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού όλης της Ευρώπης. Δίνει κρασιά υψηλού επιπέδου, με βαθύ κόκκινο χρώμα, έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, μέτρια οξύτητα και απαλές τανίνες. Ιδανική πρόταση για μυημένους λάτρεις του κρασιού.

Λημνιώτικο

Ερυθρή ελληνική ποικιλία, που, σύμφωνα με τον Ησίοδο και τον Αριστοτέλη, προέρχεται από τη “Λημνία Σταφυλή” της Αρχαίας Ελλάδας. Λέγεται αλλιώς και Λημνιό ή Καλαμπάκι. Τα κρασιά που προέρχονται από αυτήν την ποικιλία είναι μέτριας συμπύκνωσης, με λεπτούς αρωματικούς χαρακτήρες, λίγες τανίνες και μέτριο σώμα. Θεωρείται “δύστροπη” ποικιλία, που χρειάζεται ανθρώπους αφοσιωμένους για να την τιθασεύσουν. Είναι σπάνια, αρχαία ελληνική ποικιλία σταφυλιών, από την οποία πιστεύεται ότι παραγόταν το κρασί που έπιναν οι αρχαίοι Έλληνες στον πόλεμο της Τροίας.

Cabernet Sauvignon

Το καμπερνέ θεωρείται ο “βασιλιάς” των ερυθρών ποικιλιών, σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή εκλεκτών κόκκινων κρασιών, που αντέχουν δεκαετίες παλαίωσης μέσα στη φιάλη. Δίνει κρασιά με πυκνό, βαθυκόκκινο , σχεδόν πορφυρό χρώμα, που αναδύουν αρώματα πράσινης πιπεριάς, φραγκοστάφυλου και αγριοκέρασου, κέδρου και μπαχαρικών. Στο στόμα, τα κρασιά καμπερνέ σοβινιόν είναι πυκνά στη δομή και στιβαρά, με σφιχτές τανίνες και υψηλή οξύτητα. Η πιο εντυπωσιακή ιδιότητα της ποικιλίας είναι ότι μπορεί να καλλιεργείται σε διαφορετικές περιοχές και ωστόσο να δίνει κρασιά που αναγνωρίζονται ως Cabernet Sauvignon! Όταν καλλιεργείται σε θερμές περιοχές, όπως η Κρήτη, ωριμάζει πιο γρήγορα, δίνοντας κρασιά με πλούσιο χρώμα, και πληθωρική γεύση και άρωμα.

Μερλό

Γνωστό και ως το “Βελούδινο Κόκκινο”, το Merlot είναι ερυθρό σταφύλι γαλλικής καταγωγής, που μας δίνει μαλακά κρασιά. Χρωστά το όνομά του στο κοτσύφι(merle στα γαλλικά), που προτιμά ιδιαίτερα τις γλυκές ρώγες του Merlot, καθώς ωριμάζουν νωρίτερα από τις άλλες ποικιλίες. Είναι ποικιλία κρασιού που συμπληρώνει το Cabernet Sauvignon, χωρίς όμως να φτάνει τη φήμη του. Το Merlot έχει βελούδινη υφή, σκούρο κόκκινο χρώμα και συνδυασμό αρωμάτων που το κάνουν μοναδικά γευστικό. Τα αρώματά του θυμίζουν δαμάσκηνο, κεράσια και φράουλες, και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι ότι δεν έχει υψηλή πυκνότητα.

Βιδιανό

Είναι μια ποικιλία που εντοπίζεται κυρίως γύρω από την περιοχή του Ρεθύμνου και καλύπτει μικρές εκτάσεις. Πρόκειται για αμπέλι ζωηρό, γόνιμο, παραγωγικό και ανθεκτικό στον περονόσπορο, που δίνει κρασί υψηλού βαθμού, με μέτρια οξύτητα και εύρωστη, κρεμώδη γεύση. Τα κρασιά που προέρχονται από την ποικιλία Βιδιανό έχουν κιτρινοπράσινο χρώμα και έντονα, πολυσύνθετα αρώματα, που θυμίζουν ώριμο ροδάκινο και βερίκοκο, με νότες αρωματικών βοτάνων. Η παραγωγή του είναι ακόμη σχετικά περιορισμένη, σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις των ειδικών, σε λίγα χρόνια το χαρισματικό αυτό σταφύλι θα έχει καθιερωθεί ως η “λευκή ντίβα” της Κρήτης!

Βηλάνα

Χωρίς αμφιβολία, η Βηλάνα είναι η “βασίλισσα” των λευκών αμπελιών της Κρήτης, αποτελώντας γέφυρα με τα αρχετυπικά λευκά κρασιά της αρχαίας Κρήτης. Κυριαρχεί στους αμπελώνες όλου του νησιού, αλλά δε συναντάται συχνά εκτός Κρήτης. Είναι παραγωγική ποικιλία, η οποία δίνει μεγάλες ποσότητες σχετικά ουδέτερων κρασιών, ενώ τα καλύτερα κρασιά της προέρχονται από αμπελώνες σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπως αυτοί της Οικογένειας Ζουμπεράκη. Τα κρασιά της ποικιλίας Βηλάνα έχουν μέτρια βαθύ κίτρινο χρώμα, μέτρια οξύτητα και αλκοόλ, δροσερή, λεμονάτη γεύση και αρώματα που θυμίζουν εσπεριδοειδή, μήλο, γιασεμί και βότανα.

Θραψαθήρι

Είναι λευκή ποικιλία που καλλιεργείται σε ολόκληρη την Κρήτη και παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή στην ξηρασία. Δίνει κρασιά γεμάτα και ισορροπημένα, με έντονο βοτανικό άρωμα. Προσφέρεται για υψηλές στρεμματικές αποδόσεις, παράγοντας κρασιά με απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα και μέτρια ένταση, με αρώματα που θυμίζουν κυρίως πεπόνι και ροδάκινο. Το Θραψαθήρι ωριμάζει το πρώτο 15ήμερο του Σεπτέμβρη και απαιτεί μεγάλη εμπειρία στην οινοποίηση, επειδή οξειδώνεται εύκολα. Λόγω της ουδετερότητας των αρωμάτων του είναι ιδανική πρόταση για να συνοδεύσει πλούσια πιάτα με έντονες γεύσεις, ιδιαιτέρως τις κρύες ημέρες του έτους!